h1

Ting 9: Wikipedia

pdf
Utskriftsvennlig versjon av denne oppgaven (PDF-fil)
 
Wikipedia er et internasjonalt nettleksikon, hvor det er vanlige brukere som deg og meg som står for innholdet. Det fins millioner av artikler publisert av brukere på Wikipedia, som ble lansert av Jimmy Wales den 15. januar 2001. Alle artikler på Wikipedia er gratis å lese. Artikler kan skrives på et hvilket som helst språk, til og med norsk (både bokmål og nynorsk). 237 000 artikler har blitt skrevet og publisert på Wikipedia på bokmål, mens 52 000 har blitt skrevet på nynorsk.

 Wikipedia er blant de viktigste referanseressursene på nettet, og er flittig brukt av ulike medier og allmennheten.

 Siden det er vanlige brukere som skaper innholdet, har det kommet en rekke kritikk rettet mot kvaliteten og påliteligheten i artiklene. I flere år ble ikke Wikipedia ansett som en troverdig kilde. I tillegg er artikler åpen for alle å redigere, gjør det seg sårbart for sabotasje og hærverk. Det vil si at man kan slette deler eller alt av innholdene som ligger der, og erstatte med ikke relevant innhold.

 Men det fins mange wikipedianere (brukere som skaper innholdet på nettleksikonet) som stadig sørger for at artikler har en solid struktur og oppbygging. De (og alle andre) kan nemlig forandre på innhold som andre har skrevet. Det vil si at de overvåker Wikipedia, og kan tilbakestille endringer som enten ikke relevant for artikkelen, eller som er ren sabotasje eller hærverk.

 Oppgave:

 Du skal nå utforske Wikipedia. Gå inn og søk etter noe du har lyst å lese om. Kanskje du vil lese om hjembyen din, en kjent skuespiller eller politiker, en idrett, et bilmerke eller en annen ting.

 Under ser du en skjermdump av en artikkel om Fredrikstad. For å kunne komme til nettopp denne artikkelen, skriver du ”Fredrikstad” i søkefeltet øverst til venstre under Wikipedia-logoen. Den er markert med et svart rektangel.

 

Frivllig oppgave:

 Har du lyst å opprette en artikkel om noe som ennå ikke har blitt skrevet om og publisert på Wikipedia? Eller kanskje du har lyst å redigere en eksisterende artikkel som du mener trenger litt mer informasjon? Rediger eller opprett en ny artikkel i Wikipedia. Lenk til denne i bloggen din.

Før du skal opprette en ny artikkel, må du først søke etter den i søkefeltet, for å se om den eksisterer. Hvis den ikke eksisterer, blir du spurt om du vil opprette en sak om dette emnet. Å opprette en sak kan være litt krevende første gangen, men du får god hjelp av andre wikipedianere, som hjelper deg med å utforme siden og organisere informasjonen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: