h1

Ting 7: Søkemotorer

 
pdf
Utskriftsvennlig versjon av denne oppgaven (PDF-fil)
 
Du har sikkert hørt om søkemotorer før. Kanskje du vet litt/mye om det fra før. Sannsynligheten for at du har brukt en søkemotor er stor hvis du bruker internett aktivt. I denne modulen vil vi fortelle om hva en søkemotor er, og om ulike søkemotorer og deres funksjoner.

Nettleksikonet Wikipedia, som i seg selv er en søkemotor, definerer begrepet som ” En type programvare som leter frem nettsider på Internett som samsvarer med et gitt søk, og rangerer disse etter hva den oppfatter som mest relevant. Søkemotoren kan enten gjøre søk på hele Internett (for eksempel Google og Yahoo!), innenfor et bestemt nettsted (for eksempel søk innenfor VGs nettavis), eller innenfor et bestemt tema (f.eks. Kelkoo, som søker etter priser på produkter, og Picsearch, som søker etter bilder). En bedrift kan også sette opp en intern bedrifts-søkemotor for å få enklere tilgang til alle dokumenter og databaser i bedriften.”

Søketeknikker:

For å oppnå gode søkeresultater må du først og fremst vite hva det er du skal søke etter. Deretter må du velge hvilke søkeord du skal bruke i søkemotoren. Bruker du feil søkeord, får du feil resultater. Her er noen regler man må ha i bakhodet når man søke i en søkemotor:

 • Prøv å søke på ord som fins på nettsider. Det kan være litt vrient siden man ikke kan lese forfatterens tanker. Hvilke ord du vil bruke for å formulere svaret du lurer på, er viktig for søkeresultatet.

 

 • Bruk korte og spesifikke søkeord, ikke generelle. Generelle søkeord genererer mange og kanskje irrelevante treff, mens korte og spesifikke som regel gir relevante treff.  Det kan være lurt å sette seg inn i noen av søkemotorens avanserte funksjoner, som pluss, minus og anførselstegn.

 

 • Skriver du to eller flere ord kan du legge til + mellom ordene. Da vil søkemotoren bare vise sider som inneholder disse ordene. Ved å søke på for eksempel bil + tomgang, får du opp treff som inneholder disse ordene, men ikke i rekkefølge. Google viser bare sider der disse ordene forekommer.

 

 • Skriver du tegnet – foran et ord, vil søkemotoren vise sider som ikke inneholder dette ordet. Skriver du søkeordene +Andre verdenskrig –Norge får du treff som inneholder andre verdenskrig, men ikke Norge.

 

 • Å bruke anførselstegn i et søk kan være et effektivt verktøy for å avgrense antall treff. Legg til » på begge sider av ordet. Hvis du leter etter «Per Hansen», så er du ikke interessert i alle sider som omtaler enten Per, Hansen eller Per Olsen og Ole Hansen. Når du legger til » rundt ordene finner søkemotoren bare de dokumentene der ordet forekommer nøyaktig i den rekkefølgen du har oppgitt.

 

 • Du skal ikke bruke for lang tid på å bla deg gjennom søkeresultatene, særlig hvis det er flere sider. Finner du ikke det du leter etter blant de to første sidene, gå tilbake og omformuler søket ditt. Fins det ord du kan bytte ut?

Utforskningsoppgave:

 1. Gå til www.google.no
 2. Søk etter et selvvalgt tema og klikk ”søk” eller enter. Du vil få opp en liste med klikkbare linker.
 3. Bla gjennom trefflisten og klikk på linken du mener passer til søket ditt. Fant du det du lette etter?
 4. Hvis søket viste mange treff og du er usikker på hva du bør trykke på, kan du benytte ulike søketeknikker som nevnt ovenfor. Fant du det du lette etter nå?
 5. Prøv deg fram på andre typer søkemotorer, for eksempel VG nett sin søkemotor, Kelkoo.no (hvis du har lyst å søke etter produkter) eller Picsearch, som søker etter bilder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: