h1

Ting 4: Nyhetsstrømmer

pdfUtskriftsvennlig versjon av denne oppgaven (PDF-fil)

Er du innom flere nettsteder og blogger? Synes du det er litt tungvint å måtte klikke deg inn på hver av de for å se om det er kommet nye oppdateringer? Da er RSS, eller nyhetsstrømmer noe for deg. Med en RSS-leser, som fins i flere utgaver og er gratis, får du beskjed når dine favorittnettsider oppdateres med innhold. Systemet funker akkurat som e-post, der du får beskjed når det er innkommende mail.

 

Litt mer om RSS-lesere

Som nevnt ovenfor, må du altså ha en RSS-leser for å følge med på dine favorittnettsider. Det fins flere slike lesere du kan laste ned gratis, for eksempel Google Reader eller Bloglines. Det eneste du trenger er en nettleser (for eksempel Internett Explorer eller Mozilla Firefox) for å ta i bruk RSS-leseren.

 

Hvordan abonnerer jeg på nettsider?

Å abonnere på en nettside er veldig enkelt når du først har lastet ned leseren din. Det fins flere måter, her er noen av de:

* Når du besøker en side, let etter logoen som du ser nedenfor. Denne logoen representer RSS, som gjør at du kan abonnere på siden. Klikk på den så får du beskjed om du vil legge den til din iGoogle side eller Google Reader. Velg det som passer deg best. Det som er fint med dette alternativet er at du abonnerer på en nettside kun ved å klikke på knappen!

* Ulempen med alternativ 1 er at man ikke kan legge til nyhetsstrømmer på denne måten med Bloglines. Men det er ikke så farlig. Bruker du Bloglines, kopierer du rett og slett linken til siden du vil abonnere på, for eksempel www.vg.no . Kopier den og gå til Bloglines. Så finner du en knapp øverst til venstre som heter ”add”. Så limer du inn linken og klikker ”subscribe”. Du er nå abonnent på VG sine nyhetsstrømmer. Det kan hende du får opp flere nyhetsstrømmer du kan abonnere på. Grunnen til det er at VG skriver om så mangt: sport, reiseliv, dine penger osv. Du kan abonnere på så mange nyhetsstrømmer fra VG som du vil.

* Hvis du vil abonnere på en side med Google Reader og ikke vil bruke alternativ 1, fins det en annen måte du kan bruke. Du gjør det samme som i alternativ 2, å kopiere addresselinken. Gå så til leseren og klikk ”legg til abonnement” , lim inn adressen og klikk ”legg til”.

  

Se også Youtube video om innføring i RSS

Oppgaver

  1. Begynn med å laste ned en selvvalgt RSS-leser. Google Reader eller Bloglines er to fine alternativer. Når du har bestemt deg, lager du en gratis konto for å kunne ta i bruk leseren.
  2. Forsøk å legge til et par nyhetsstrømmer. Abonner gjerne på din lokale nettavis. Skriv inn adressen til nettavisen i nettleseren. Så abonnerer du på nettavisen ved å ta i bruk ett av de alternativene som er beskrevet ovenfor.
  3. Går det som smurt, kan du legge inn flere nettsider.
  4. Skriv litt om RSS på bloggen din. Ta med hva du har lært, hvordan det var å bruke en RSS-leser, hvordan du gikk fram for å abonnere på nettsider osv. Du må gjerne fortelle om dette er noe du kunne tenke deg å bruke framover.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: