h1

Ting 3: Flickr

pdf
Utskriftsvennlig versjon av denne oppgaven (PDF-fil)

Bildedelingsnettsteder har eksistert siden 90-tallet, men det tok ikke ordentlig av før Flickr kom på banen og viste hvor stort og populært et nettsamfunn kan bli. Flickr har blitt det raskest voksende nettstedet for bildedeling på nettet og var samtidig et av de første nettstedene som benyttet seg av “tagging” for å skape assosiasjoner og forbindelser mellom fotografier og brukere av nettstedet.

Flickrbilder kan lisensieres med Creative Common lisensen. Du kan lese mer om denne lisensen på creativecommons.no.  Les også Datatilsynets artikkel om bilder på internett.

Du kan også editere dine bilder på nettet. Adobe Photoshop Express er et gratis program for dette formålet. Her kan du blant annet beskjære, fjerne røde øyne og rotere dine bilder. Kort sagt det meste av det som er mulig å gjøre i et enkelt prgram for bildebehandling.


Oppdagelsestur:

På denne oppdagelsesturen skal du ta en inngående titt på Flickr for å finne ut hva dette nettstedet har å tilby. Du skal også finne ut hvordan tagger fungerer, hva grupper er, og alle de andre kjekke tingene som folk bruker Flickr til.

Engelske ressurser

Utforskingsoppgave:
For å utforske denne tjenesten kan du velge mellom to ulike oppgaver.

 • Utforsk Flickr og finn et interessant bilde som du har lyst til å lage et innlegg på bloggen din om. Lag enten en lenke til bildet, eller dersom du oppretter en konto på Flickr, så kan du bruke Flickr’s blogging tool for å legge til bilde i innlegget ditt. En annen mulighet for å inkludere bilder i et blogginnlegg er å bruke Blogger’s photo upload tool.

—ELLER—

 • Dersom du har lyst på en liten utfordring kan du lage en konto på Flickr og benytte et digitalt kamera for å ta noen bilder. Last opp bildene til din Flickrkonto.  Deretter lager du en post på bloggen din om ditt bilde og dine erfaringer med bruk av Flickr. Pass på at du inkluderer et bilde i den posten du skriver.

Nå er det bare å sette i gang og ha det gøy med Flickr.

PS: Noen ord om fotoetikette. Når du legger ut bilder av personer som enkelt kan gjenkjennes, så er det lurt å be om tillatelse først. Legg aldri ut bilder som ikke er tatt av deg dersom du ikke har fotografens godkjennelse. Oppgi alltid fotografens navn når du inkluderer en annens bilder på bloggen din.

Du kan også prøve www.picasa.com som er et annet populært bildedelingsnettsted.

18 kommentarer

 1. Har lagd egen Flikr-konto og koblet denne med bloggen. Har da fått publisert på bloggen direkte fra Flikr. Har lekt litt med editeringsfunksjonene i Flikr, men tror jeg heller skal se mer på Adobe Photoshop Express.


 2. Venter med å opprette en Flickr konto, men har lastet et kropert bilde som icon på min blogg.


 3. Hei er det noen som kan hjelpe meg til å komme videre. er inne på Yahoo, og skal registrere meg. Der er det en rubrikk som det står «Postale code», hva skal det stå der? kommer ikke videre før den er fylt ut.
  Anne


 4. Det er postnummeret de er ute etter 🙂


 5. Dette er vanskeligere enn jeg trodde. Blir så frustert, og tiden bare flyr. Vil jeg dette? Er det verdt tidsbruken? Hjelp!


 6. Godt da er jeg altså ikke alene som ikke skjønner noe. jeg har problemer med fremgangsmåten, hvordan vi går fram når det gjelder Tags. føler at jeg har klart meg bra hittil. men dette er vanskelig. er det noen som kan hjelpe meg og forklare meg.


 7. Hei! Husk at du kan stille konkrete spørsmål til kurslederne på e-post, så skal vi hjelpe deg så godt vi kan.


 8. Hei.Jeg trøbler veldig med dette ,trukker og trykke.


 9. Send meg en epost så skal jeg hjelpe deg, Monika 🙂


 10. Hei
  Jeg vil gjerne se litt på Adobe Photoshop Express, men er ikke i stand til å finne download av programmet. Mener jeg har fingransket hovedsiden Adobe Photoshop Express https://www.photoshop.com/ + googlet etter programmet.
  Kan dere hjelpe?
  Mvh Toril


 11. fjelle65@gmail,com


 12. Har du skyp Jostei?Lettere å snakke,så kan jeg gjøre det samtidig


 13. Toril – Den siden du oppga er riktig. Altså du er kommet til riktig sted. Men Photoshop express er et online bilderedigeringsverktøy. Det vil si at du ikke skal laste ned noe program derfra. Det eneste du må gjøre, er å opprette en gratis konto der. Så kan du laste opp dine bilder for så å redigere dem. Etter det kan du laste de opp på bloggen din.

  Monika – Sender deg en mail hvert øyeblikk ang. flickr.


 14. Takk – da er jeg med. I hodet mitt var dette et bildebehandlingsprogram man skulle laste ned, tilsvarende f.eks. Irfan View som jeg har brukt en del tidligere.
  Mvh Toril


 15. Monika – Da har jeg lastet ned Skype. Legg meg til: Josrya1@ostfoldfk.no


 16. Hva har du problemer med? Å lage en profil og legge inn bilder eller å legge til bilder fra Flickr til bloggen? Send meg en epost så skal jeg hjelpe deg. Jostein


 17. det har stoppet opp for meg pga jeg må ha yahoo konto for å jobbe med bildet, noe som jeg hadde men var inaktiv osv. jeg har MAC og det er direkt icon Flick på IPhoto kan jeg bruke den?
  Familien bor i utlandet og bruker Multiply.com. Bør jeg knyttes opp i samme nettstedet multiply. Eller kan jeg forsette blogg på gmail konto?

  Mvh
  Abby


 18. Hei
  Du bør fortsette med din gmail-konto, men hvis du ønsker å registrere deg på Multiply kan du gjøre det (men ikke nødvendig for kurset).Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: